dinsdag 22 april 2014

FIFA Worldcup Brazil 2014




Waarom begin ik met bovenstaande video zult uzelf afvragen? Nou dat heeft te maken met de volgende reden; ik ben zelf een grote voetbalfan en ik zie de FIFA wereldkampioenschappen als één van de mooiste evenementen wereldwijd. Van 12 juni 2014 tot en met 13 juli 2014 zal het de wereld doen verbroederen, maar tegelijkertijd heeft de wereld ook oogkleppen op. Het tijd om mensen wakker te schudden!

Nederland deed mee in de bid voor het WK van 2022 en ik kan u zeggen dat ik blij ben dat ons land het wereldkampioenschap niet gaat organiseren. De FIFA wil bepaalde voorrechten en privileges hebben in het land. Daarnaast wil het bepaalde wetten veranderen, zodat de FIFA meer geld kan vangen door bepaalde sponsorcontracten.  De KNVB en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben samen ruim €10 miljoen euro gespendeerd aan de  bid. Achteraf gezien, is dit natuurlijk weggegooid geld. Brazilië betaald nu de rekening voor het organiseren van het grootste corrupte sportevenement ter wereld. De verwachte kosten voor het organiseren van de wereldkampioenschappen komen uit op ongeveer 30 miljard doller. Dat is bijna net zo duur als de vorige drie edities bij elkaar opgeteld. Dat is ruim 205 dollar per Braziliaan en dan zijn de kosten van de Olympische Spelen niet eens ingecalculeerd! Volgens mij kan je van dat geld iedere student een betere opleiding geven of iedere burger betere gezondheidszorg. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zijn ontwikkelingen waar mensen dus echt wat aan hebben en waarmee je het land verder laat groeien! Kunt u rekenen? Nou reken daar dan maar niet op!

Zoals ik heb aangegeven in mijn eerdere blogs heeft Brazilië het in zich om een wereldgrootmacht te worden die haar weerga niet kent. Wanneer men alleen al kijkt naar de aanwezige biomassa. Deze biomassa kan ervoor zorgen dat je hele land draait op deze grondstof, dus ben je niet meer afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Was dat maar de werkelijkheid, want de Braziliaanse federale overheid stimuleert juist de ontwikkelingen in het exploiteren van de pre-zoutvlakte en zet vol in op een economie gebaseerd op fossiele brandstof! Westerse landen vrezen deze ambitie van Brazilië. Volgens de VN zijn veel landen op de wereld op zoek naar nieuwe energiemodellen, terwijl Brazilië juist de andere richting uitgaat. Het baart de VN zorgen dat olie in Brazilië gezien wordt als een grote economische kans in de toekomst. Houdt u de tel nog bij?

Toch denk ik dat het Living Lab Biobased Economy Brazil een rol kan spelen in bovenstaande problematiek. Ikzelf zie ons als goed gemutste “missionaris” van het nieuwe onderwijs en het ontwikkelingen van innovaties. Waarom goed gemutste zult uzelf afvragen? Nou, dat komt omdat ik niet de indruk wil wekken dat wij de boel eens op de schop komen nemen en alles drastisch willen veranderen. Hopelijk kunnen we wel een  bijdrage leveren aan de ontwikkelingen die het land naar de mening van vele hier nodig heeft; investeren in je  bevolking door middel van beter onderwijs!

Ook ben ik ervan overtuigd dat de biobased economy in Brazilië er gaat komen. Misschien niet op de korte termijn, maar zeker wel op de lange termijn. Brazilië heeft 20% van de wereld biodiversiteit. Op 45% van Braziliaans grondgebied heerst een tropisch klimaat. Brazilië heeft de ambitie om een ecologische grootmacht te worden en heeft de doelstelling om het schoonste land van de wereld te worden. Het land wil in 2020 een vermindering van geprojecteerde CO2-emissie van tussen 36,1% en 38,9%. Hopelijk maken ze deze ambities ook waar.

Ook op een ander vlak kan het Living Lab een handje helpen. Brazilië zal op korte termijn een technologietransfer uit het buitenland moeten ondergaan. Dit komt omdat Brazilië de komende jaren veel aandacht zal gaan besteden aan de ontwikkeling van conversietechnologieën. De beschikbare middelen voor wetenschap en technologie is in de afgelopen jaren toegenomen. FINEP en CNPq zijn de belangrijkste overheidsinstellingen die zich bezig houden met de ontwikkeling van technologie. De federale overheid van Brazilië heeft een directe bijdrage geleverd aan de verbetering van Braziliaanse onderzoekslaboratoria. De openbare aanbestedingen van het door FINEP opgezette PROINFRA programma, is het voornaamste instrument waarmee wetenschappelijke instellingen zich kunnen uitbreiden en moderniseren. De mogelijkheid tot uitbreiding in het gebied van biowetenschappen, zowel in de academisch als in het zakelijke veld, hangt af van een geavanceerd laboratorium structuur, met moderne apparatuur- en kwaliteitsinput. Deze infrastructuur moet meer sterk ontwikkeld zijn en uitgebreid worden om aan de wereldwijd gestelde normen van R&D te voldoen en ook om te helpen bij de overgang naar een industriële schaal. Nederland staat bekend om haar goede R&D activiteiten en kan hierin een rol spelen.

Ik zie de ontwikkelingen ook niet als zaken doen, je zakken vullen en weer huiswaarts gaan. Nee, ik zie ontwikkelingen als iets wat duurzaam van aard is. Wij merken dat de staat Minas Gerais en de betrokken universiteiten graag de uitdaging met ons aan gaan en er voor zorgen dat het land goed opgeleiden professionals heeft, die het in zich hebben om het land te leiden naar een nog betere en vooral duurzamere toekomst. Jammer genoeg vond Dilma Rousseff, president van Brazilië het belangrijker om haar zakken op de korte termijn te vullen met het WK en de Olympische Spelen, dan te investeren op de lange termijn. Achja, kan ik Dilma Rousseff de schuld geven? Nee niet echt, want ze is een socialist van origine en ze heeft misschien gewoon een gebrek aan ondernemerschap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten