woensdag 9 april 2014

Rio de Janeiro



"All that is valuable in human society depends upon the opportunity for development accorded the individual." Ik vind dit een prachtige en krachtige quote van Albert Einstein en het komt overeen met de insteek van het Living Lab, namelijk (persoonlijke) ontwikkeling van studenten, docenten en economische activiteiten van commerciële partijen. Deze ontwikkelingen dragen een steentje bij aan maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld het verbeteren van het milieu. Minister Kamp omschrijft een biobased economy als volgt: "Biobased economy gaat over de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof: van 'fossil based' naar 'bio based'. In een biobased economy gaat het dus over het gebruik van biomassa voor niet-voedsel toepassingen. Deze toepassingen zijn bijvoorbeeld inhoudsstoffen, chemicaliën, materialen, transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte."

De transitie naar een biobased economy staat hoog op de nationale agenda van Brazilië. Door stijgende inkomens en consumptie, als gevolg van de economische groei alsmede door een bevolkingsgroei naar circa 200 miljoen inwoners, veel ruimte, aanwezigheid van mineralen en een rijke biodiversiteit is de transitie naar een biobased economy van grote noodzaak.  Ook Nederland heeft biobased economy hoog op haar nationale agenda staan. De belangrijke drijfveren hiervoor zijn: het streven naar verduurzaming van CO2-emissies, het besef van eindigheid van fossiele grondstoffen, economische kansen die het gebruik van hernieuwbare, biologische grondstoffen en reststromen biedt aan het Nederlandse bedrijfsleven. Ook vergroten de benodigde innovaties in de biobased economy de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven in de agro-food, chemische en watertechnologie sector. Naar mijn mening kunnen Braziliaanse en Nederlandse partijen veel voor elkaar betekenen! Bij een Living Lab ontstaan er nauwe samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen en soms gebruikers van nieuwe producten en diensten in een realitstische context. Volgens Veerman ziet deze 'triple-helix' constructie als dé concurrentiefactor van de 21e eew!

Gisteren heb ik tijdens een overleg met het Nederlandse Consulaat-Generaal Rio de Janeiro (CGRJ) gemerkt dat er (grote) kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het CGRJ heeft ook de deelstaat Minas Gerais (MG) in haar portefeuille. De bedrijvigheid in die staat neemt in het algemeen toe. Steeds meer Europese missies vertrekken naar de deelstaat. Je kan MG een beetje vergelijken met de provincie Noord-Brabant. MG wil graag aansluiten bij de internationaal succesvolle deelstaten São Paulo en Rio de Janeiro en de provincie Noord-Brabant wil graag aansluiten bij Randstad. Om deze metafoor nog meer kracht bij te geven:de provincie Noord-Brabant is lijstaanvoerder in Nederland betreffende R&D uitgaven (gemeten met patentaanvragen). De provincie wil graag één van de meest intensieve kennisregio van Europa worden in 2020. Ook MG heeft ambitie. MG heeft de meeste universiteiten van alle deelstaten en levert daardoor een significante bijdrage aan de R&D ontwikkelingen in Brazilië. Ook heeft MG een erg grote argo-food sector en is de UFMG leidend op het gebied van watertechnologie. Weer zie ik een link tussen Brazilië en Nederland. 

Uit het uiterst prettig verlopen gesprek, zijn een aantal interessante contacten gekomen. Zo heeft Fundacao Getulio Vargas/EBAPE een samenwerkingsverband met Tilburg University en ga ik kijken of wij als Living Lab daar ook op kunnen aansluiten. Naar mijn mening versterkt toepast onderzoek het fundamentele onderzoek en wordt er hopelijk een oplossing geboden aan de kennisparadox waar Nederland last van heeft. FGV is een Braziliaanse instelling voor hoger onderwijs. Het oorspronkelijke doel was om mensen op te leiden voor de openbare en particuliere sector van het land. Andere cursussen werden aangeboden toen de instelling groeide. Het wordt door Foreign Policy Magazine beschouwd als een top-5 "beleidsbepaler denktank" wereldwijd. Interessant!

Vanmiddag ga ik een favelo bezoeken in Rio. Dit om het afvalprobleem onder ogen te zien. De Braziliaanse federale overheid is gestart met het schoonvegen van de favela. Dit met het oog op de FIFA wereldkampioenschappen en natuurlijk ook Rio 2016. Ook ga ik een kijkje nemen bij de water voorziening van deze mensen. Hopelijk kunnen we betreffende de waterzuivering interessante business cases generen voor het Living Lab Biobased Economy. Dit is niet alleen belangrijk voor het Living Lab, maar vooral voor mensen die moeten wonen in een favela!

Om terug te komen op mijn eerste alinea. Ook de mensen die wonen in de kansarme favela's van Brazilië krijgen kansen om hun leven te verbeteren en zich te ontwikkelen. Ook al zullen de kansen minder groot zijn, dan bij beter bedeelde mensen. Hopelijk kan de westerse wereld deze kansen stimuleren. Ook al is het een erg nobele gedachte, het is belangrijk dat de onderklasse van Brazilië ook gestimuleerd wordt tot persoonlijke ontwikkeling en aansluiting vind bij de middenklasse. Zodoende hoopt men dat de problemen die een favela met zich meebrengt worden gereduceerd. Morgen staat een afspraak met de Nederlandse/Brazilaanse Kvk en Boskalis. Hopelijk kan ik later op de dag aansluiten bij een overleg op de Universiteit van Rio de Janeiro, dit om meer partners te werven in het kader van kennisinstellingen!



Wordt vervolgd....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten